Sessió 1 - La prova acTIC

Característiques de l'acreditació

L’ACTIC és un certificat emès per la Generalitat de Catalunya que acredita la competència en les TIC. S'entèn per competència en les TIC a la capacitat de poder-se desenvolupar en un entorn digital i assolir objectius concrets amb eficàcia i eficiència gràcies a la combinació de coneixements, habilitats i actituds desplegats en l'àmbit de les TIC.

L'ACTIC certifica que tenim la capacitat de resoldre els reptes que ens plantegen les TIC en tres nivells, el bàsic, l'intermig i l'avançat.

El certificat bàsic garanteix un domini elemental de les TIC. Es tracta d'un usuari que es pot considerar inclòs en la societat digital.

El certificat Intermig garanteix un domini efectiu en relació als àmbits generals d'aplicació de les TIC. Gaudeix d'autonomia i capacitat crítica envers l'ús d'aquestes tecnologies.

El certificat Avançat garanteix un ampli domini en les TIC. L'usuari és capaç no només d'aprofitar al màxim les prestacions de les TIC si no que, a més, és capaç de construir usos alternatius i de donar suport a altres persones.

Aquest certificat, a més a més, es pot posar al currículum vitae d'una persona per tal de garantir davant de l'empresa a la qual es presenta les seves capacitats en l'ús de les TIC. Cal recordar que és la Generalitat de Catalunya qui otorga aquest títol i, per tant, n'és el garant de la seva correcta aplicació. L'ACTIC és, per tant, un valor afegit al nostre currículum Vitae.

Aquest vídeo mostra la utilitat de l'ACTIC


Vídeo de les actic


Funcionament

Per a obtenir el certificat ACTIC és necessari realitzar un examen. Aquest examen es realitza a través d'internet en centres col·laboradors acreditats per la Generalitat de Catalunya.

La durada dels exàmens sol ser al voltant dels 100 minuts, podent variar una mica en funció del nivell al qual t'hagis inscrit.

Alta en el servei ACTIC

Per tal de fer la inscripció a l'examen haurem d'accedir a la pàgina web de l'ACTIC i fer clic a l'apartat «Inscripció de l'aspirant»

Un cop allà s'haurà d'omplir el formulari amb les dades que ens demana: Tipus de document, Número de document, Adreça electrònica i Confirmar adreça electrònica. Un cop fet haurem de fer clic al botó «Continua» que hi ha a la part inferior esquerra de la pantalla.

Després d'haver fet clic a «Continua» haurem d'accedir al compte de correu electrònic que haurem donat en el formulari anterior. Veurem que ens ha arribat un correu que tindrà, com a tema «Contrasenya d'aspirant» si l'obrim ens donarà l'usuari i la contrasenya necessaris per tal de poder realitzar la inscripció a l'examen de l'ACTIC.

Inscripció a l'examen d'ACTIC

Quan vulguem inscriure'ns en un examen haurem d'anar a l'apartat «Inscripció de l'aspirant» de la pàgina web de l'ACTIC i fer clic al botó «Vés a la zona privada» que veurem sota del títol «Accés per a usuaris ja registrats». En aquest espai haurem de seleccionar el Tipus de document amb el qual ens vam donar d'alta, escriure'n el número i posar-hi la contrasenya que ens han enviat per correu electrònic des de l'ACTIC.

Quan vulguem inscriure'ns a l'examen haurem de fer clic a «Acreditacions» i després a «Reserva de lloc, dia i hora», allà haurem de cercar el centre que més ens convingui (per proximitat, horaris...) i escollir la data que millor ens vagi. Un cop feta la reserva de lloc i hora es podrà anul·lar fins una setmana abans de la data de la prova.

Un cop hàgim escollit el lloc i l'hora de la prova s'ha de realitzar el pagament per tal de confirmar-ne la inscripció. El pagament es pot fer mitjançant transferència bancària o targeta bancària. Si volem acabar el tràmit al moment recomanem fer-ho amb targeta bancària.


En aquest vídeo podrem veure com es realitza el pagament. Feu clic aquí per visualitzar-lo.


Als tallers, resoldrem tots aquests dubtes i farem les pràctiques pertinents per tal de resoldre qualsevol dubte que pugui quedar pendent.Continguts i materials d'estudi

Els continguts del nivell bàsic de l'ACTIC s'estructuren en 6 competències, són les següents:

Feu clic en cada competència per tal d'accedir a la pàgina on s'explica concretament.

C1. Cultura, participació i civisme digital

C2. Tecnologia digital, ús de l'ordinador i del sistema operatiu

C3. Navegació i comunicació en el món digital

C4. Tractament de la informació escrita

C5. Tractament de la informació gràfica, sonora i de la imatge en moviment

C6. Tractament de la informació numèric


Descripció de la prova i materials d'estudi

L'examen del primer nivell té una durada màxima de 75 minuts. Per tal de poder-la fer l'aspirant ha d'haver-se regitrat al web de l'ACTIC, ha d'haver pagat la taxa corresponent i haver escollit un centre i una hora d'examen. Un cop al centre on s'ha de fer l'examen una persona li indicarà l'ordinador en el qual s'ha de fer la prova.

Com que l'objectiu de l'ACTIC és avaluar la competència digital, les preguntes no es realitzaran sobre cap producte informàtic en concret, si no que seran sobre metodologies i procediments concrets que són vàlids en la majoria dels programes.


Simulacre de preguntes

Al següent vídeo veureu com és l'examen. Feu clic aquí per visualitzar-lo
Darrera modificació: dilluns, 18 d’octubre 2010, 12:42