La web col·laborativa

Si bé l'objectiu del web inicialment fou facilitar la col·laboració i compartir coneixements, la manera de fer-ho i el tipus de col·laboració i coneixements que es van compartint han anat canviant a mesura que Internet.

Als inicis d'Internet, per poder compartir informació calia tenir coneixements d'HTML, un servidor d'Internet i programar una pàgina web. Amb el pas dels anys, la manera de treballar a Internet s'ha facilitat i ha tingut en compte l'usuari final, aquell que no ha de tenir coneixements tècnics com a protagonista. Progressivament se li ha posat recursos a l'abast per tal que pugui compartir la informació.

Cal tenir en compte que a Internet hi ha molts serveis gratuïts. Aquests serveis solen estar gestionats per empreses, el benefici de les quals augmenta a mesura que incrementa el nombre d'usuaris que té. És per això que entre els seus objectius hi ha el de facilitar a l'usuari la utilització del seu servei. Cada cop és més fàcil i comprensible per a un usuari amb uns coneixements inexistents en programació web crear pàgines web, participar en discussions, parlar amb altres usuaris, desar les seves webs preferides...


Ens explica les característiques bàsiques de la web col·laborativa, també anomenada web 2.0.


video.flv

El web 2.0 es basa en la participació de l'usuari en Internet. Per primer cop té prou eines i recursos per a esdevenir-ne protagonista. A partir d'aquí es comença el camí cap a la «construcció de coneixement» l'aportació de cada usuari afavoreix a la comunitat de tots els usuaris d'Internet. Aportar coneixement no només és escriure un text, compartir una imatge o un vídeo, aportar coneixement també és ajudar a classificar les webs entre aquelles que t'agraden més i les que t'agraden menys, participar en un fòrum o formar part d'una llista de distribució.

Cada cop més webs proposen als usuaris que els comparteixin i classifiquin de manera que sigui més fàcil a la resta de persones que utilitzen el web poder trobar continguts en funció d'una selecció prèvia feta per altres usuaris. Evidentment això mai substituirà el criteri de l'usuari però si que li pot facilitar no només la cerca de nova informació si no també el fet de descobrir nous webs amb informació que els pot interessar i que d'una altra manera potser no haurien trobat.

Avaluació de la informació i nocions de seguretat

Internet no deixa de ser com un carrer o com una plaça, té les seves coses bones i les seves coses dolentes, és per això que hem de tenir uns criteris que ens puguin ajudar a determinar si el web en el qual ens trobem és fiable o no.

Malgrat ser uns punts molt concrets també és cert que els hem d'aplicar amb cura.

- Les fonts d'informació. Quan accedim a un web amb informació haurem de veure quines són les seves fonts d'informació per tal de poder establir si la informació que dónen és verídica o no.
- Els enllaços. Una web amb molts enllaços a pàgines inexistents indica que fa temps que no s'actualitza, per la qual cosa haurem de contrastar la informació que se'ns faciliti.
- El disseny. Un disseny encarcarat i poc atractiu és indicador d'un web deixat o amb poca activitat, una mica és com una plaça amb poc manteniment.

A part d'això sempre es recomana, davant qualsevol dubte que contrastem la informació que se'ns pugui facilitar des de qualsevol web.

També hem de tenir en compte que no només podem obtenir informació errònia si no que navegant per alguns webs podem baixar-nos programes o petits virus que ens podrien malmetre l'ordinador.
Darrera modificació: dilluns, 4 d’octubre 2010, 14:46